Alis ‘sardine rolls’
Idea Resepi: diri sendiri, hasil pemerhatian.
Bahan-bahan
5keping roti sandwich (dileperkan, dibuang yg coklat)
Satu cawan Oat (any brand) yg dikisar kasar
1 biji Putih telur (sebagai agen pelekat)
Inti sardine
1 tin kecil Sardine
1 ulas Bawang putih (tumbuk)
1 biji Bawang besar (dadu)
Setengah biji timun (dadu)
1 biji telur (guna bersama kuning telur dari telur yg diambil putihnya tadi, takyah bazir..)
1biji cili merah/ 2biji cili api (dicincang, kepedasan bergantung pada anda)
Sedikit marjerin/planta untuk tumisan
Minyak untuk goreng
Cara-cara masak inti sardine
Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili merah/cili api. Masukkan sardine, bawang besar, timun, sardine. Diikuti ngan telur, kemudian kacau hingga masak.
Cara gulung sardine
Letak inti kemudian gulungkan. Sapukan putih telur untuk gamkan gulungan tersebut. Untuk ‘matikan’ kiri kanan gulungan, gunakan garfu dan tekan kuat. Kemudian celupkan dalam putih telur dan terus golekkan dengan oat. Gorengkan. Tos. Siap untuk dihidang.
Cerita sebalik resepi:
Kawan2/sedara mara kekadang rajin datang rumah, aku malas dah nak buat roti kepit sardine yg biasa, tak puas hati, pastuh nampak ada satu chef nih buat cara ini kat tv, SORRY DAH LUPE NAMA DIA, aku pon agak2 laa… tapi buat rolls nih kena prepare awal sikit la.. nak gelek roti tuh, nak coat segala.. ni kira buat nih nak puaskan hati sendiri dan jamu mereka2 yg salu datang rumah aku, KANG DALAM HATI ADA YG EH DATANG RUMAH KO ASIK MAKAN ROTI KEPIT SARDIN JER.... huhuhu!
Idea Resepi: diri sendiri, hasil pemerhatian.
Bahan-bahan
5keping roti sandwich (dileperkan, dibuang yg coklat)
Satu cawan Oat (any brand) yg dikisar kasar
1 biji Putih telur (sebagai agen pelekat)
Inti sardine
1 tin kecil Sardine
1 ulas Bawang putih (tumbuk)
1 biji Bawang besar (dadu)
Setengah biji timun (dadu)
1 biji telur (guna bersama kuning telur dari telur yg diambil putihnya tadi, takyah bazir..)
1biji cili merah/ 2biji cili api (dicincang, kepedasan bergantung pada anda)
Sedikit marjerin/planta untuk tumisan
Minyak untuk goreng
Cara-cara masak inti sardine
Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili merah/cili api. Masukkan sardine, bawang besar, timun, sardine. Diikuti ngan telur, kemudian kacau hingga masak.
Cara gulung sardine
Letak inti kemudian gulungkan. Sapukan putih telur untuk gamkan gulungan tersebut. Untuk ‘matikan’ kiri kanan gulungan, gunakan garfu dan tekan kuat. Kemudian celupkan dalam putih telur dan terus golekkan dengan oat. Gorengkan. Tos. Siap untuk dihidang.
Cerita sebalik resepi:
Kawan2/sedara mara kekadang rajin datang rumah, aku malas dah nak buat roti kepit sardine yg biasa, tak puas hati, pastuh nampak ada satu chef nih buat cara ini kat tv, SORRY DAH LUPE NAMA DIA, aku pon agak2 laa… tapi buat rolls nih kena prepare awal sikit la.. nak gelek roti tuh, nak coat segala.. ni kira buat nih nak puaskan hati sendiri dan jamu mereka2 yg salu datang rumah aku, KANG DALAM HATI ADA YG EH DATANG RUMAH KO ASIK MAKAN ROTI KEPIT SARDIN JER.... huhuhu!
No comments:
Post a Comment