Thursday, April 16, 2009
Begedil daging
Begedil daging
Idea resepi: ibu
Bahan-bahan
Bahan A
½ kg daging (direbus hingga empuk, ditos, di blender)
5 biji kentang (dikupas kulit dan direbus dlm air berisi sedikit garam)
50 sen daun bawang (dicincang sederhana halus)
Segenggam bawang merah goreng
½ genggan bawang putih goreng
2 sudu kecil serbuk ketumbar
Serba sedikit serbuk jintan putih, serbuk lada manis, serbuk lada hitam.
Sedikit tepung gandum sebagai agen pelekat adunan
Sedikit garam
*Sekurang kurang nya 3 biji putih telur untuk bahan celupan.
*minyak gorengan
Cara-cara
Adunkan bahan A hingga sebati. Kemudian bulatkan adunan saiz sesuap makan, dan tekan sedikit. Celupkan doh yg dah dibulatkan itu ke dalam putih telur. Kemudian gorengkan hingga keperangan. Siap.
Cerita sebalik resepi
Selalunya begedil daging nih kami buat waktu raya korban. Kat kampung ni banyakkkk org akan bagi sedekah daging korban. Alhamdulillah. Sampai tersimpan beberapa bulan (bulan oke~).
P/S:
-jaga jaga paras kolestrol anda. Dan juga diet anda. Saya takkan ingat semua tuh kalau dah jumpa begedil daging yg dimakan sederhana panas bersama sos lada hitam+sos cili+mayonis, hahahaha!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment