Asam rebus (aka, makanan orang dalam pantang)
Idea Resepi: ibu.
Bahan-bahan
1 ulas Bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji bawang besar (dibelah 4, sekurang-kurangnya)
1 sudu kecil halba
1 biji cili (ditumbuk kasar)
Sedikit cili boh
1 mangkuk kecil air asam ATAU 2-3 keping asam keping. (saya lebih suka asam keping)
Sehelai daun kunyit sederhana besar
Beberapa ekor ikan bilis / udang kering
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Sebarang ikan pilihan.
Sayuran seperti : kacang panjang/bendi/terung
Cara-cara
Isikan air (seeloknya air tapis/mineral) ke dalam kuali/periuk hingga ke kosistansi yg anda perlukan (pergh..ayat..tak tahan beb, haha!),
Masukkan semua jenis bawang, halba, cili tumbuk, cili boh, daun kunyit, serbuk kunyit, ikan bilis/udang kering, garam/perasa, air asam jawa/asam keping, dan ikan pilihan. Biarkan hingga mendidih dan ikan masak, last sekali masukkan sayuran seperti terung, kacang panjang, bendi. Adjust garam/perasa. Siap!
Cerita sebalik resepi
Rasanya nih menu kedua yg saya belajar dari dapur ibu. Saya kurang sikit ngan asam rebus nih.. DAH NAMA DIA REBUS APA YANG SEDAP HAH CIK KIAH ROZALES..! tapi saya ada sorang kawan nih minat betul ngan ASAM REBUS. Serius minat. Nasib baik mama dia bukak restoran nasi campur, boleh mintak tukang masak siapkan 2 hari sekali menu tuh.. ATAU SEHARI DUA KALI, MANA YANG LEBIH UTAMA.. Sila jangan bosan dikemudian hari yer Mr Shafik!
Thursday, April 2, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment