Ayam goreng daun kari
Idea Resepi: diri sendiri hasil pemerhatian.
Bahan-bahan
Beberapa ketul ayam atas pilihan sendiri
Sedikit tepung gandum
Bahan bawah nih masukkan dalam satu bekas untuk golek
*Sedikit tepung beras
*Sedikit tepung goreng ayam
*Sedikit serbuk kunyit
*Sedikit serbuk kari.
*Daun kari (dihiris kasar).
*Garam.
*cili boh
(bubuh sedikit air untuk pekatkan tepung2 nih, jangan sampai jadik adunan plak yer…)
Cara-cara
Golekkan ketulan ayam ke dalam mangkuk berisi SEDIKIT jer tepung gandum, agak2 tepung gamdum tuh semuanya melekat kat ayam tuh laa.. Pastu masukkan semua ketulan ayam kedalam mangkuk golek, kemudian golekkan, adjust air sikit untuk dapatkan kepekatan. Kalau nampak tercair, tambah tepung beras/serbuk kunyit sikit2..Kemudian, goreng, tos, siap!
Cerita sebalik resepi
aku dapat ihlam ayam daun kari nih masa keje kat Singtel dulu, kat bawah bangunan tuh ada kedai mamak, jarang makan tapi ayam goreng dia >< cam nih la.. sedap wooo… tak banyak kali boleh makan, pasal seketul mahal cam hape! RM3 ke RM4/ketul..HUH BOIKOT AYOOB!!!
Thursday, April 2, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment