Nuffnang

Thursday, April 16, 2009

cakoi debab

cakoi + kuah kacang

Cakoi debab
Idea resepi: kak hajar Bradfod
(waaa.. jauhnya, UK gitu, hehe..)

Bahan-bahan :
400 g tepung ~ diayak 1 cawan air
1 sudu besar majerin ~ dicairkan
1 sudu kecil garam (taknah letak garam sebab guna salted butter)
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur 2 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil soda bikarbonat minyak untuk menggoreng

cara-cara
1. Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
3. Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari. Biarkan selama setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih.
4. Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
5. Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
6. Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
7. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain .
8. Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.
(try tarik, tapi tak jadi.. huhu.. sudahnya tak tarik, oke jer :P)


Saya kopipes resepi kak hajar, halal ya kak, heeeeee……

No comments: