Ayam goreng kunyit TERSIMPLE
Idea resepi: diri sendiri hasil pemerhatian
Bahan-bahan
Isi ayam (di dada dudu, DADU laa tuh yer…)
2 biji bawang besar (potong bulat)
2 helai Daun kunyit (saiz XL), disiat-siat.
½ sudu kecil Cili boh
1 sudu kecil Serbuk kunyit
Sedikit serbuk lada hitam dan garam
Cara-cara
-Kunyitkan ayam tadi dengan serbuk kunyit, cili boh dan garam. (Perap jap, dalam 10minit ATAU sementara tunggu minyak panas).
Pastuh goreng. Dah masak pastuh toskan.
-Kat kuali lain, bubuh minyak dalam 2-3sudu besar, masukkan bawang besar, dan daun kunyit, goreng2, pastu masukkan ayam dadu tadi. Kacau rata, pastu spinkle kan garam dan serbuk lada hitam. Siap!
Cerita sebalik resepi ini:
-Masa kat UiTM Johor, seminggu dalam 4-5 kali dapat makan ayam. P/S: student yg makan di dining mmg digelar ‘budak subsidi’ HA HA SAPA BUDAK UITM MAKAN DINING SILA MENGAKU SEKARANG~ Tak pernah seumur hidup saya makan ayam sampai SEMUAK ITU!
-Kalau kat café uptown (nama dia uptown pasal sapa budak kolej lama (yg jugak tukang gelar ‘café uptown’, bukan kami yer..) nak pi café tuh kena naik bukit sikit, kami tak payah sebab kolej dah elok terletak atas bukit yg sama, 4 kolej tuh semuanya baru buka!). Suka pi kat kedai ‘Ah Chong’, dia ni mamat melayu tapi mak dia cina HA KAN TAK PASAL-PASAL MAK CINA ANAK KENA NAMA AH CHONG HE HE… sapa student batch 2000-2005, memang kenal ah chong (gerai akan tukar tuan tiap 5 tahun sekali, EH MCM MENGUNDI PLAK). Budak2 dia masak sedap. Tapi ayam kunyit nih bukan dari kedai dia EH APSAL KO CERITA GERAI AH CHONG PULAK NIH WEH.. saya dah lupe nama gerai akak sebelah ah chong nih, hehe.. ABC akak nih sedap… petang-petang balik kelas kul 4 jer HA KAK SAYA NAK KOPOK LEKOR 3HENGGET, GORENG PISANG 2HENGGET, ABC NAK 2, BUNGKUS KAK, SUSU NAK LEBIH. Ngehngehngeh….
Thursday, April 2, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment