Asam pedas simple giler
Idea Resepi: Ibu, Nenek Midah.
Bahan-bahan
*2 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*Belacan sebesar ibu jari (* semua ditumbuk bersama)
3 sudu cili boh DAN 1 sudu kecil halba
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 mangkuk air asam jawa (sederhana pekat)
2 helai daun limau purut (ambil yg muda sikit)
Sebatang serai (dititik)
Bendi/terung (bilangan ialah pilihan anda)
Sedikit garam/ perasa (ubat kuah/ajinomoto)
SEBARANG IKAN UNTUK ASAM PEDAS
(tenggiri/pari/parang dll)
Cara-cara
Tumiskan cili boh dahulu. kemudian masukkan halba. Setelah 3 minit, masukkan bahan tumbukan. Tumis hingga naik bau, masukkan serbuk kunyit. Masuk serai, kacau, kemudian masukkan air asam jawa. Masukkan sebarang ikan. Tunggu hingga mendidih. Baru masukkan bendi/terung, kemudian garam/perasa. Last sekali daun limau purut. Tunggu 10minit, siap untuk dihidang..
Cerita sebalik resepi
-Menu pertama belajar ketika usia 14tahun. Saya biasa letak daun limau purut semasa menumis, tapi asam pedas saya tiada/kurang sangat bau daun limau. Setelah melihat Nenek Midah meletakkan daun limau purut sebagai bahan terakhir semasa kuah mendidih, barulah saya perasan, asam pedas tersebut naik bau daun limaunya… tapi saya dan ayah setuju, resepi ARWAH NENEK BELAH IBU SAYA THE BEST!
Al-fatihah buat Arwah Nyonya Binti Lajis…
-Masa sempat berniaga nasi campur bersama ibu 2001 dulu (sebelum dapat offer belajar di UiTM Johor, 3bulan jer), ada sorang abang kurus nih minta minyak asam pedas….! HA MULALAH TUH ANGKAT KENING KAN.. yer, dia minta MINYAK ASAM PEDAS. I wonder sapa laa wife abang tuh sekarang, kan? Kan? Hahahahhaha!
Thursday, April 2, 2009
Asam pedas simple giler
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment