Cekodok Daun Kucai+Sambal Lemak
Idea resepi: cucur (ibu) + sambal (suratkhabar)
Bahan-bahan untuk cekodok daun kucai
2 cawan tepung gandum
1 ½ sudu kecil garam
Opt: 1 sudu kecil serbuk bikarbonat
segenggam daun kucai (dihiris kasar)
Air suam panas untuk sebatikan doh.
Cara-cara
Adunkan semua bahan dgn air suam panas. Gorengkan. Siap.
Bahan-bahan untuk sambal lemak
Bahan Kisar
1 biji Cili merah
1 biji cili hijau
2 inci kunyit hidup
2 biji bawang merah+bawang putih
1 inci halia
Bahan lain
½ cawan santan atau susu isian (saya suka susu isian)
1 batang serai
2 keping asam keping
2 helai daun limau purut
Sedikit serbuk kunyit
Gula garam secukup rasa- 1 biji air perahan limau nipis
Cara-cara
Tumiskan bahan kisar. Setelah naik bau, masukkan semua ‘bahan lain’ kecuali santan/susu. Setelah tumisan garing, baru lah masukkan santan/susu. Siap.
Cerita sebalik resepi:
Sambal lemak saya dpt resepi dia dari suratkhabar iklan susu isian marigold, mulanya resepi dia bertajuk “udang kalio”, bile takde udang, ada sambal jer, saya suka2 letak ‘sambal lemak’, hehehe…
Thursday, April 16, 2009
Cekodok daun kucai+sambal lemak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment