Nuffnang

Thursday, April 2, 2009

Ayam masak merah

Ayam masak merah (merahnya macam malu malu gitu)
Idea resepi: ibu

Bahan-bahan:
Ayam (goreng sesiap cara kunyit+garam dulu)
4biji Buah pelaga
Sebatang kulit kayu manis

*Bahan kisar
Cili boh
3ulas Bawang merah
3ulas Bawang putih
2labu Bawang besar
Halia sebesar ibu jari anda HA UKUR UKUR SEKARANG
1 batang serai

Hiasan
Kacang peas dalam tin

Cara-cara
Tumis buah pelaga dan kulit kayu manis ngan minyak (ukuran minyak: 3kali pusingan kuali). Dah naik bau, masukkan bahan kisar tadi, tumis lagi hingga naik bau lagi EH EH BERAPA KALI NAK NAIK BAU NIH WEH SENYAP DAA, make sure bahan tumisan masak, kemudian masukkan ayam. Untuk hiasan taburkan kacang peas. Siap untuk hidangan bakal mertua, pasti bila dia makan MENANTU LALU BELAKANG PUN TIDAK PERASAN HA HA…

Cerita sebalik resepi
Sama seperti ‘resepi ayam goreng berempah’

No comments: