Nuffnang

Thursday, April 2, 2009

Ayam goreng berempah

Ayam goreng berempah
Idea resepi : ibu

Bahan-bahan
Ayam (dah tentu laa, takkan unta EH KAU NIH)
Serba sedikit Serbuk kunyit & cili boh untuk kalerring.
Segala serbuk rempah: jintan putih, lada manis, serbuk ketumbar, serbuk lada hitam.

Cara-cara:
Bersihkan ayam, kemudian masukkan semua bahan dan serbuk. Perap selama boleh EH JANGAN SAMPAI BUSUK AYAM KO TUH SAYANG.. Perap dalam peti sejuk selama 1jam HE HE MACAM EARTH HOUR 60 MINIT PLAK, OK FOKUS ALIS.

Setelah itu, goreng, tos, siap. Sedap dimakan bersama sos cili apa-apa cap. Afdal guna sos cili buatan tempatan dan muslim.


Cerita sebalik resepi:
Resepi ini sejak saya pandai makan, memang asalnya ibu saya yang buat. Dan belum pernah lagi saya makan ayam berempah orang lain buat. ntah. Atau saya yg lupa penah makan dimana-mana. lagipon ayam nih jenis lepas goreng akan kecut. BIASALAH KALAU ORANG NAK MAKAN AYAM, DIA AKAN CARI AYAM KETUL GEMOK GEMOK PUNYA KAN.. tapi nih jenis kecut, so jangan ada sebarang bangkangan di kemudian hari. Sekian.

2 comments:

syareena said...

uih cedaaapppp pulak ,

kan perut dah minta cikit... huhu

||alis|| said...

kaksyereena: ahehhee.. buat kak jgn tak buat... peram jer yang tak tahan nak tunggu :D