Nuffnang

Thursday, January 16, 2014

2 weeks of ATKINS induction phase. what i cooked; what i ate. (caution: LONG ENTRY with LOTS OF PICs)

day 1
as per pictorial above.

day 2
 
as per pictorial above..

 
day 3
as per pictorial above..
 
(symptom muntah2, badan tengah nak blaja proses tanpa CARBS! at this stage, I don't blame DA at all. I just feel sick. diorang cakap buat tak tau je tapi I did ate chocolate 4 kotak2 kecik tuh. then baru ok.)
 
 

day 4
 
as per pictorial above..


day 5
 
breakfast: 2 half boiled eggs. bit kicap. bit blackpaper. green tea with tiny sliced of lemon.
lunch: lamb chop, salad, timun, mayo kewpie.
dinner: cucuk-cucuk (the best menu I had by far :P)

day 6
 
sarapan: cucuk2 semalam :P
lunch: tomyam telur, saderi, fucuk ikan (sedap dan mudah smpai byk kali ulang masak.)
dinner: telur dadar+cisdale
 

day 6
 
sarapan: tumis sup kucai berpaprika+fucuk ikan (sedap!)
lunch: telur dadar 3 bijik with mayo n serbuk kari skit.
dinner: udang berpaprika, timun, salad

day 7
breakfast: telur rebus beberapa biji+salad+kicap sket+mayo
lunch: tak dan masak pagi tuh.
snack 5pm: mozzarella chips berpaprika (sedap!)
dinner: sup brokoli berhalia

day 8
 
breakfast+lunch: masak a lot nasi goreng kampong. (*NO NASI DURING DA YER! I replaced the NASI with KOBIS BUNGA SAGAT. yes, you heard it people, sedap jugak.)
dinner: telur dadar again. sorry. but with small amount of capsicum.

day 9
 
breakfast: telur lenggang with sekeping cisdale
 
lunch+dinner: roasted chicken. sedappppppp~
also tried: jus saderi. urgh. but I manage to finished them up with a bit of lemon jus.
 

day10
jujurnya, masa ni sy macam lost, haha. tu yg makan n pictorial ntah apa2. but u still can see I amek cisticks (yg agak pricey) dan
dinner: only sekor ikan goring kembong dan salad dan sos dan.. I cant remember. heh.

day 11
selera baru ada balik
 
breakfast: bubur kobis bunga+ikan bilis tumbuk. timun potong2.
lunch: tomyam telur.
dinner: salmon block masak butter with paprika with salad kobis purple with sour cream.
 
 
day 12 and seterusnya bersambung eh. penat naip. hehe~
 
 
pesanan penaja: buat DA macam mana malas pon please please please comsume ur water intake accordingly!
 
always ikot kiraan 1liter per 25kg berat badan anda.
 
like mine former berat ialah 82, so I have to take 3.28liters (sometimes it cud be 3lit only) water daily. its 82kg/25kg
 
 
tolong jauhkan diri dari nasi, tepung, buah, dan apa2 yg tak boleh diambil semasa proses DA berlangsung.
 
ada yg beranggapan DA induction cuma 2 minggu. tapi sebenarnya induction phase boleh menjangkau sehingga 2 tahun! (tp mmg jarang, or takde langsung aku penah jumpa org buat induction smpai 2 tahun! gile tak boleh hidup kot, haha~)
 
dan selalu2 jogging. owh, utk BMI aku cuma perlu hilangkan 14kg dri 82 tuh. dlu dh hilang 7, another 7 to go. skrg naik 2kg balik. so I will do my DA phase again, not from induction, maybe terus ke phase 3.
 
honestly I hardly cant believe yg I can lost sooooo much weight only by watching my CARBS taken. seriously tak percaya (since I jenis amat2 susah nak turun berat, my body frame is large, bukan Asian type nyer frame, yeah, rangka besar with 166cm --")
 
yg pasti, bila buat DA, kulit akan cantik sbb banyak makan bayam dan water intake you bertambah. (pergi loo selalu tuh awal2 mmg leceh, tapi itulah yg membantu you turun berat dengan cepat!)
 
and yeah, lazy piggy mcm I ni mmg payah nak workout. I only done 3x of less than 30mins tabata only! kah!(google apa tuh tabata) 
 
 
 
.

4 comments:

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Nastyna said...

wahh rajinnya, menu pun menarik semua. NNt I kidnap ideas from here la :D:D

Thank u Yang sudi singgah and layan kita merapu raban, glad that u enjoying it :):)

||alis|| said...

sis

eheh, ni blog terabai sis, gambar dan resepi banyak, dlm hp, tapi leceh sket nak upload masuk blog, traffic sini meriah jugak, cuma tuan tanahnya 3 bulan tak sekali menaip.

amek apa saja dari sini sis, sy pon amek dari org lain, hihi..

sis pon pandai masakkkkkkk~! terisik eh, apa yg sis ada buat tuh, yg jantung tuh, tgh aim nak buat, huhu, sbb nampak sedappp sangat :P

Jun said...

Wah...bestnye menu..leh bg resepi x sis?