Nuffnang

Sunday, May 18, 2014

tosei atkins, stir fry veggies, sup tomyam

bahan2 tosei:
2 sb ground fleexseed
2 sb soy protein (coway)
1 bj telur
sedikit baking powder.
sedikit garam.
sedikit serbuk oregano+paprika

caranya: bancuh semuanya dengan 3/4 cawan air masak. pastikan adunan cair mcm adunan lempeng. amek non stick pan.. selet dengan butter. tuang.. masak pada api sederhana. tggu sampai atas tosei ni msak. tak payah flip. aku saja letak skeping cisdel (keju) taknak pon xpe. takde sapa marah.

viggie campur: amek apa2 sayur yg halal DA, potong2. hiris garlic 3 butir. tuang minyak. masukkan garlis. masuk veggies, api besar tp toast kan pan. jgn masak sangat. viggies sy: asparagus, timun, tomato

Thursday, May 15, 2014

nasi goreng kampung atkins

jangan buat tanya2 "eh kata atkins tak boleh amek nasi, boleh ke?" gua cepuk lu kang :D

in Atkins, nasi kita ialah Bunga Kobis, atau bahasa greeknya ialah KOLIFLAWER.

ni bukan kali pertama aku buat. tapi masa kali pertama buat aku tak masukkan koli (nama manja) dlm microwave utk 3 min (tujuan: melembutkan), rasa koli kan mcm berdegar2 sket. berdegar?? apa tuh? mind my vocab.

ok takyah citer banyak, lets!

bahan2
1 cawan kobis bunga disagat (dilembutkan 3 min guna microwave/ steam pon boleh)
4 ulas bawang putih ditumbuk
1 biji telur
4 ekor ikan bilis tumbuk
5tangkai cili padi or ikot suka la nak pedas ke takmau
2 sudu minyak jagung
2 sudu butter asli (aku guna jenama anchor, halal dan mahal)
segala ulam2 yg ada di halaman rumah anda
(aku guna bunga kantan, serai, kacang botor, daun cekur)
perasa knor to taste
optional: hirisan almond panggang (utk rasa krap krup), kopok leko siap goreng 3 batang.

cara:
masuk butter+minyak jagung, tumis bawang putih, then ikan bilis, bila naik bau, masukkan koli, masuk perasa, masuk ulam, buat lubang tengah, pecahkan telur, biar jap, gaul2. tabor hirisan badam, siap!

aku buat 2 potion, satu dinner, satu sahur pagi tadi (lawan telur mata sebijik, perghh)

tips: sedap makan dengan apa2 yg krup krup, DAN SAMBAL IKAN BILIS MAK BUAT! THORRBAEK!

:)

sekian dari
alis

ramai gak yg singgah dan tengok resepi ni yer, tq diucapkan!

maap tak kira bape carbs yg wujud tapi agak2 la sendiri yer, kalau potion ni besar, buat half :)




Tuesday, May 13, 2014

roti fleexseed atkins

bahan2
2 cawan fleexseed kisar
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur
1 sk baking powder
1/2 cawan air
1/3 cawan minyak jagung
optional: 2 sb almond meal, 1 sk esen vanilla, 1 sk serbuk koko.

cara2
masukkan semua bahan kering.
bancuh bahan basah.
tuang bahan basah dalam bahan kering.
adunan sedikit likat tapi usah risau.
tuang dlm bekas.
bakar pada suhu 175 selama 20min.