Nuffnang

Tuesday, May 26, 2009

Pandan cheese cake (from En Mat)



Bahan2:
200 ml susu segar
4 keping slice cheese (cheesedale)
70 g mentega70 g gula halus
70 g tepung gandum,diayak
4 biji telur gred "B"
1 camca teh pandan paste
Sedikit pewarna hijau
Beberapa titik esen vanilla

Cara2:
Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan (kaedah double-boiler)...

Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.

Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.

Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan sejukkan sebelum dipotong...
crdt 100% to En Mat Gebu, saya kopipes dari blog beliau :)
.
.

Monday, May 25, 2009

Ayam Panggang Rosemary (No Pic)

Bahan-Bahan Untuk Ayam:
1 ekor ayam(dibersihkan)
3 ulas bawang putih(dimesinkan)
½ bawang besar(dipotong bulat-bulat)
½ bawang besar(dipotong 2 besar-besar)
1 sudu teh lada hitam 1 sudu teh Rosemary herb
½ sudu teh serbuk Oregano
1 ½ sudu besar Lea Perrin's Worcester Sauce
Garam secukup rasa
Minyak Zaitun

Bahan-Bahan Untuk Gravy:
25 gm mentega(salted butter)
Tepung gandum
½ cawan air panas
Cara Memasak Ayam Panggang Rosemary:
1. Perapkan ayam bersama garam, bawang putih,rosemary,oregano, lada hitam dan Worcester Sauce selama 45 minit.
2. Sumbatkan bawang besar yang dipotong besar ke dalam ayam.
3. Letakkan bawang besar yang dipotong bulat diatas ayam.
4. Tuangkan sedikit minyak zaitun ke atas ayam.
5. Masukkan ayam tadi ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
6. Masak lebih kurang 35-40 minit atau sehingga cecair jernih keluar dari ayam apabila dicucuk dengan garfu. Hidangkan Ayam.
Cara Membuat Gravy:
1. Setelah ayam diangkat, tuangkan air panas ke dalam bekas memanggang dan kacau untuk mendapatkan baki minyak dan jus yang ditinggalkan ayam panggang tadi. Ketepikan.
2. Di dalam periuk, panaskan mentega dengan api kecil sehingga cair. Angkatkan dari dapur. Masukkan tepung sehingga campuran menjadi pekat kacau hingga sebati.
3. Masukkan air tadi dan kacau sebati diatas dapur dengan api yang kecil. Masak sehingga pekat sedikit dan jangan masak terlalu lama. Hidangkan.
(gambar takde pasal kiter tak buat lagi, tapi mmg nak sangat buat, later2 kot. resepi nih kiter kopipes dari mesra.net)

Saturday, May 23, 2009

biscoti de oat

Bahan-bahan:
130g marjerin
50g gula castor
1 biji kuning telur
40g oat dikisar
75g tepung jagung Maizena
170g tepung gandum

Cara cara
-pukul marjerin, gula & kuning telur hingga kembang
-masukkan oat, tepung jagung, kacau hingga sebati
-akhir sekali masukkan tepung gandum, uli sebati.
-cetak ikut citarasa.
-bakar pada suhu 170darjah selama 40 minit.
senang giler kan? hihihihi..

Tuesday, May 19, 2009

haih...

cam lamaa giler tak buat n3 makan2 kat sini..

pic dah berlambak.. nak taip yg pemaleh?
camner tuh?

nnt kan resepi yg akan datang:

-nasi goreng turki (takyah dah nak pi turki makan nasik goreng dia)
-biskut oat (nih dasar pemalas kalau terasa nak buat biskut)

oke, tatata!

-si alis dasar pemalas menaip tapi nak maintain DapurGas cam hampeh-